Terugkomavond projectleiders
Inmiddels is de projectleidersopleiding voor grootschalig Zon/Wind afgerond en een groot deel van de opgeleide projectleiders is vanuit Projectbureau REScoop Limburg aan de slag op 1 of meerdere projecten. Dinsdag 17 mei, was het dus hoog tijd om de projectleidersgroep weer een keer bij elkaar te brengen om met elkaar bij te praten, ervaringen te delen en vanzelfsprekend een stukje kennisoverdracht.
Bezoek coöperatieve windmolen “De Coöperwiek”
Het eerste programmaonderdeel van deze terugkomavond was een bezoek aan “De Coöperwiek” in Neer. Na enige achtergrondinformatie over de windturbine zelf vertelde Anders Bauer van Zuidenwind hoe deze coöperatieve windmolen tot stand is gekomen. Hierbij benadrukte hij het belang van een goede samenwerking met de boeren in de directe omgeving en de hulp van de coöperaties Meewind en Windvogel. Aansluitend was er een rondleiding inclusief gelegenheid om de windmolen van binnen te bekijken en die werd door de aanwezigen projectleiders met beide handen aangegrepen.
Kennissessie Nevele-arrest
De link van een windturbine naar de uitspraak van de Raad van State rondom het Nevele-arrest is snel gelegd. Door deze uitspraak van 30 juni 2021 moet het activiteitenbesluit waarin de normen (geluid, slagschaduw, externe veiligheid) voor windmolens zijn vastgelegd onderworpen worden aan een milieubeoordeling. Ondertussen zijn we bijna een jaar verder en in een compacte kennissessie praatte Jos Timmermans de projectleiders bij over de nodige ontwikkelingen. Dit leidde tot een levendige discussie met de nodige vragen en opmerkingen uit het publiek. De belangrijkste punten waren dat:
- er voor bestaande (uiterlijk 30 juni 2021 vergunde) projecten per 1 juli 2022 een tijdelijk overbruggingsregeling in zal gaan waarbij de normen uit de windturbinebepalingen van het activiteitenbesluit van toepassing blijven
- voor nieuwe projecten zal men of moeten wachten tot de nieuwe plan-MER klaar is (verwachting 2023) of zelf de gehanteerde normen motiveren. Verschillende adviesbureaus zijn bezig om deze motivatie op te stellen, het is nu wachten op jurisprudentie dat dit voldoende is
- de nieuwe normen mogelijk een combinatie worden van geluid, afstand en slagschaduw
Brainstorm en ervaringen
De avond werd afgesloten met een brainstormsessie. Tijdens deze sessie vertelden de projectleiders die met één of meerdere projecten vanuit het Projectbureau bezig zijn iets over hun projecten. Ze deelden daarbij hun opgedane ervaringen; Wat gaat goed en wat kan beter? Tegen welke uitdagingen is men aangelopen. Hierop kregen de sprekers de welkome feedback en tips van de aanwezige collega’s.
MEER NIEUWS
De Wattmeesters
Het project De Wattmeesters was erop gericht om door inzet van gecertificeerde energiecoaches particuliere huiseigenaren in Limburg te helpen energie te besparen. Mede dankzij financiële steun van Provincie Limburg zijn in anderhalf jaar tijd 80 energiecoaches opgeleid en 582 huiseigenaren geholpen.
Introductie directie assistente
Onlangs is Heidi van Kampen aangenomen als directie assistente binnen Projectbureau REScoop Limburg. In deze functie zal zij zich onder andere bezig gaan houden met het verder professionaliseren, inrichten en structureren van onze organisatie ten behoeve van onze dienstverlening richting de energiecoöperaties.
Publiek-Cooperatief Energiebedrijf voor Parkstad
De zeven Parkstad-gemeenten en energiecoöperaties in Parkstad hebben samen de ambitie uitgesproken om tot een Lokaal Sociaal Duurzaam Coöperatief Energiebedrijf (LSDCEB) te komen, oftewel een Publiek-Coöperatief Energiebedrijf. Hiermee willen de partijen de lokale opwekking van duurzame energie mogelijk maken en deze aan inwoners In Parkstad beschikbaar te stellen.
VACATURE: Directie Assistent
Projectbureau REScoop Limburg is een coöperatieve dienstverlener op het gebied van duurzame energieprojecten. Dit betreft enerzijds duurzame opwekprojecten (zonne-energie, windenergie) en anderzijds energiebesparingsprojecten voor zowel woningen als bedrijven. Met een team van projectleiders werken we aan de coöperatieve Limburgse energietransitie.
Onze organisatie ontwikkelt zich snel en om onze directeur bij zijn werkzaamheden te ondersteunen zijn wij op zoek naar een directie assistent.
Windpark Weert – WeertEnergie en Eneco
Windpark Weert is een initiatief van energiecoöperatie WeertEnergie en Eneco. Windpark Weert telt 3 windturbines van 4,2 MW met een masthoogte 130 meter en een wieklengte van 70 meter. Samen wekken deze turbines jaarlijks 30.000 MWh groene stroom op. Oftewel het jaarverbruik van 10.000 huishoudens.
Energiecoaches; nieuwste inzet in de klimaatcrisis!
Na het opleidingstraject voor projectleiders, gaat Projectbureau REScoop Limburg de komende twee maanden maximaal 80 energiecoaches opleiden. Met financiële ondersteuning van Provincie Limburg en de EIB gaan deze energiecoaches ruim 580 particuliere woningbezitters adviseren en begeleiden om snel energie te besparen.
Nabeschouwing Launch-Event
11 maart vond in het Gouvernement te Maastricht het Launch-Event plaats van Projectbureau REScoop Limburg. Meer dan 75 genodigden waren o.a. getuige van het startschot door gedeputeerde Geert Gabriels en Rico Berix (directeur van het projectbureau) en een zeer enerverende paneldiscussie over Netwerkcongestie en de RES-doelstellingen.
Directeur voor Projectbureau REScoop Limburg
Per 1 maart 2022 zal Rico Berix aantreden als directeur van Projectbureau REScoop Limburg BV. Rico Berix is afgestudeerd ingenieur Duurzame Energie en heeft onder andere ervaring opgedaan als projectmanager bij NaGa Solar en consultant van zijn eigen bedrijf Berix Consultancy.
Fiscale regels vrijwilligersvergoedingen ook van toepassing bij (energie)coöperaties
Vanaf maart dit jaar heeft coöperatie Gedeelde Weelde met de Belastingdienst afstemming gehad over de vraag of het vergoedingensysteem voor hun vrijwilligers aansluit bij de fiscale regels voor vrijwilligersvergoedingen van de Belastingdienst. In oktober 2021 kwam het verlossende woord dat de vrijwilligersvergoeding ook door coöperaties met een maatschappelijk belang en zonder winstoogmerk mag worden toegepast
PERSBERICHT: Projectbureau REScoop Limburg van start
Vandaag 27 oktober heeft Provincie Limburg een belangrijke stap gezet in de coöperatieve aanpak van de energietransitie. Het College van Gedeputeerde Staten keurde het projectplan “Versnelling van de coöperatieve energietransitie 2.0” en het bedrijfsplan voor Projectbureau REScoop Limburg goed. Hiermee gaat Projectbureau REScoop Limburg officieel van start.
Vanaf begin 2016 ondersteunt REScoop Limburg als brancheorganisatie de Limburgse energie coöperaties bij het ontwikkelen en het in coöperatief verband lokaal exploiteren van wind- en zonneparken.